Kutys "bryggeri"

Våra tappra försök att brygga mjöd och andra tokigheter.

Bubbel

Kategori: Allmänt

Så! Nu har det gått ett par dagar sen vi blandade ihop honung, vatten och jäst och redan har vi bubblor i röret varannan sekund. Eller rättare sagt, det har bubblat så i ett dygn nu.
Tänkte att vi skulle plita ner receptet för den som är nyfiken.
Vi kokade upp vatten för att få bort kloret som finns i vanligt kranvatten. Vad vi har förstått så kan det störa jäsningen.
Vi tänkte först att vi skulle koka dom 20 litrarna vi behövde men fick ett tips via bryggforum.nu att vi inte behövde koka allt. Så vi chansade.
6 kg nyslungad honung löstes upp i 25L vatten i vårt nya 30L jäskärl.
Vi fick vänta ett tag på att vattnet skulle svalna till omkring 30 grader och tog ett Oechslemått. Det vill säga, vi mätte den totala sockerhalten i blandningen och fick det till ~70.Om jag räknat rätt så borde mjödet landa på omkring 7-9% när det jäst klart. Inte helt 100 på hur Oechslegrader fungerar, men man lär så länge man lever.
Sen var det dags att aktiverade jästen enligt anvisningarna och blandade ner den i honungsvattnet.
För att ge jästen lite näring så tog vi och skivade en apelsin och slängde i samt ett halvt paket russin. Det här ska fiskas ur efter 5-7 dagar.
Det tog ungefär åtta timmar för dom första bubblorna att "ploppa" upp genom jäsröret. En väldig lättnad för oss att veta att jästen levde och mådde bra.
Nu har det som sagt gått ett par dagar och det "ploppar" med 2-5 sekunders intervall.
Otroligt spännande att se hur det blir. Det är ju trots allt vårt första bryggningsförsök.
Mer info kommer inom kort.
Skål

Kommentarer


Kommentera inlägget här: